Folytassa, Köves! | Köves József: A hódító gyilkos

Posted on 2024. április 16. kedd Szerző:

0


Kolbe Gábor |

Lehet-e izgalmas egy olyan krimi, amelyiknek már az első oldalain kiderül, ki a tettes? Nyilvánvalóan lehet – hiszen a csaknem száz epizódban leforgatott, amerikai Columbo sorozat részeinél sem zavarja a nézőt, hogy már az első percekben megtudjuk, a nyomozó kit fog végül hálójába keríteni. Ettől a történet még odaszegez a képernyő elé, és alig várjuk, hogy megismerjük a tettes motivációját meg a rendőr gondolatmenetét.

Köves József legújabb, történelmi fantasynak is felfogható dokumentumregénye, A hódító gyilkos ráadásul ismét egy olyan, a második világháború befejezését követő években megtörtént ügyet dolgoz fel, amelyik a maga idejében a lehető legszélesebb nyilvánosságot kapta. A korabeli sajtó nagy terjedelemben taglalta az önmagát rendőrnek kiadó bűnöző esetét, aki szinte pillanatok alatt megkapta a Hekus Dönci gúnynevet, és aki egyre mélyebbre sodródva végül gyilkosként kerül a bírák elé – végül pedig az akasztófára. Akik akkor már felnőttkorúak voltak, ismerik a történetet – akik meg nem, azok számára a szerző már a siralomházban játszódó első fejezetben egyértelművé teszi a végkifejletet. Mégis a szerző színes és plasztikus korszakábrázolásának köszönhetően érdeklődve – és borzongva – lapozzuk végig az oldalakat.

Ahogy A betörő és a dizőz című, korábban megjelent regényében, Köves itt is szemléletesen mutatja be a negyvenes évek második felében, a háború sokkjából még éppen hogy csak ébredező Budapestet, A hódító gyilkos tehát érdekfeszítő olvasmány a fiatalabbak számára is.

Ez alkalommal talán kisebb hangsúlyt kap a korszak ábrázolása, sokkal fontosabb a főszereplő jellemfejlődése – még pontosabban fogalmazva: jellemtorzulása –, amit szinte a kezdetektől követhetünk nyomon. Ráadásul a szerző ravaszul keveri a lapokat. Miután belestünk a siralomház ajtajának kémlelőnyílásán, rögtön visszaugrunk az időben a gyerekkorba. Majd újra előre és újra vissza. Arad, Budapest, Szeged, Arad, Budapest, Makó. Közben apránként egyre teljesebb lesz a tettesről kialakult képünk.

Ahogy korábban, Köves József ezúttal is merészen épít a párbeszédekre, a fejezetek rövidek. Ismét a filmes forgatókönyvek pergő stílusában görgeti előre a cselekményt – a szerző maga is úgy jelöli meg az írás műfaját: moziregény. Említtessék meg ezen a ponton, hogy Fejér Tamás rendező 1972-es nagyjátékfilmje, a Hekus lettem már feldolgozta a Horváth Ödön néven bemutatkozó Mészáros István (Hekus Dönci) történetét, ezzel is aláhúzva a bűnügynek a magyar kriminalisztikában elfoglalt különleges helyét.

A moziregény jeleneteiben – a szerző stílusjegyeinek egyikeként – felbukkannak a kor hírességei, és látható a korabeli rendőrség kulisszák mögötti élete, munkája. Sajátos ráadásként még rövid látogatást is tehetünk a mindenható Rákosi Mátyás villájában. A pontosan megrajzolt részletek az író alapos kutatómunkáját dicsérik. A korabeli sajtóból beemelt teljes cikkek vagy részleteik kimondottan érdekesek, mert a tényközléseken túl megmutatják az olvasó számára a korszak bűnügyi tudósításainak hangvételét, stílusát. (Itt emlékeztetem az olvasókat arra, hogy a háború után egy rövidebb ideig még sokféle újság volt jelen a sajtópiacon, és néhány mondatnyi információból is hosszabb cikkeket írtak, kiabáló címekkel.)

Köves József ismét könnyen olvasható – bár a témája miatt nem mondanám, hogy szórakoztató – és mindenképpen informatív regényt kínál az olvasóknak. Elgondolkodni is érdemes rajta, hiszen a korok és a bűnüldözés eszközei változtak, de eltorzult jellemű elkövetők ma is járnak közöttünk…

Köves József

Köves József: A hódító gyilkos
K. u. K. Kiadó, Budapest, 2024
184 oldal, teljes bolti ár 3300 Ft,
online ár a bookline.hu-n 2805 Ft
ISBN 978 615 618 8335

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

1947. április 3-án délután, öt óra előtt pár perccel a Párizsi Nagyáruház alkalmazottja lement az alagsorba, hogy az ott lévő villanycsengővel jelezze a zárórát. Mielőtt a kapcsolótáblához ért volna, találkozott egy ballonkabátos, erős termetű ismeretlennel, akinek mintha vizes lett volna a kabátja. Az illető az áruházba vezető lépcsőn felsietve azt mondta, hogy az illemhelyet keresi. A gépész elemlámpájának fénye közben a padlóra vetült. Egy fiatal nő feküdt ott meztelen alsótesttel, véres fejjel.
A hírhedett Hekus Dönci elfogása után megszökött az őt kihallgató ügyészektől, és törött lábbal menekült sokáig, míg végleg el nem fogták.
A hódító gyilkos az előző, A betörő és a dizőz című könyv testvérkötete. A filmszerűen pergő regényben feltűnnek az akkori politikai élet ismert személyiségei is.